Vanavond een probleem bij een Scott Scale aangepakt. Een probleem dat steeds maar terugkeerde. De trapaslagers zijn telkens erg snel versleten. Dit probleem is eigenlijk veroorzaakt door Scott. Het Scott Scale carbon frame heeft namelijk een pressfit bottom bracket met een 41mm diameter. Frames hebben vaak of een 41, of een 46 mm diameter.
Voor zover dus geen probleem. Maar Scott wilde een Sram crank op de fiets monteren, en deze heeft een 28.99 mm of 30 mm as. Dan blijft er dus maar weinig mm’s over voor de bottom bracketlagers. Oftewel, er is een trapas gemonteerd met slanke lagers. Deze lagers zijn gewoonweg te iel en niet robuust genoeg.
Hoe had het dan wel gemoeten? Heel simpel. In een frame met 41 mm pressfit bottom bracket diameter monteer je een crank met een 24 mm as ((bijv. Shimano, Raceface). In een frame met 46 mm pressfit bottom bracket diameter monteer je een crank met 28.99 of 30 mm as (bijv. Sram, Hope).

De trapas is vervangen door een Cema bb86-92 interlock trapas. De nieuwe crankset is een Shimano XTR 9120 (24 mm as) met hierop een Garbaruk kettingblad. Meteen ook een Garbaruk 12s cassette op het achterwiel gelegd, en een Sram XO1 ketting.

Bel me voor een afspraak